Manualna terapija

Kaj je manualna terapija?

Manualna terapija je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) del tradicionalne medicine, po Zakonu o zdravilstvu pa zdravilska metoda. Za razliko od drugih zdravilskih metod, naštetih v prilogi Zakona, je manualna terapija zelo širok pojem in zajema vrsto različnih terapevtskih tehnik.

Manualna terapija deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z  namenom odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo in na bolečine ter poškodbe, vključuje pa pregled, postavljanje diagnoze s prognozo, izvajanje terapije in svetovanje.

Terapevtovo delo je osredotočeno na strukturo telesa (kosti, sklepi, mišice). Terapija je varna in naravna, zanjo je značilen skrben pristop k individualnim potrebam posameznega bolnika v vseh fazah življenja od rojstva do starosti.

Manualna terapijaPretežno nežne manipulativne tehnike se uporabljajo za odpravo neravnovesja, ki omogoča vnovično vzpostavitev harmonije v telesu bolnika. Manualna terapija gleda na telo celostno in holistično; ne zanima je samo bolni del telesa. Njen cilj je spodbujanje dolgoročnega zdravja.

Za manualno terapijo so značilne do podrobnosti dodelane ročne tehnike in definirana načela, na podlagi katerih deluje. Terapevtski pristop je celostni pristop, ki išče vzrok funkcionalne motnje, pri tem pa ne obravnava samo simptomov.

Zgodovina manualne terapije

Manualna terapija temelji na tradicionalni kitajski medicini in na indijski Ayurvedi (obe segata globoko v zgodovino človeštva, v same začetke človekove kulture) ter na novejših komplementarnih oblikah zdravljenja.

Program naše šole temelji v skladu z Zakonom o zdravilstvu na zdravilskem sistemu tradicionalne kitajske medicine in na sodobni manualni terapiji.

Manualna terapija in fizioterapija

Fizioterapija zdravi lokalne težave oz. simptome ter obravnava bolnike, ki potrebujejo povečini rehabilitacijo. Manualna terapija pristopi k bolniku celostno.

Akademija za manualno terapijo
Ptujska ulica 19
1000 Ljubljana

Telefon: 01 / 54 63 201
GSM: 041 540 942
E-mail: info@manualnaterapija.si
FB: manualnaterapija