Manualna terapija

Kaj je manualna terapija?

Manualna terapija je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) del tradicionalne medicine.

Sam termin »manualna terapija« je zelo širok in splošen ter zajema vrsto različnih terapevtskih tehnik. Manualne tehnike so namreč vse tehnike, ki se izvajajo z rokami, saj »manus« pomeni »roka« (Slovenski medicinski slovar).

Manualna terapija, ki jo poučujemo v Akademiji za manualno terapijo, deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z  namenom odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo in na bolečine ter poškodbe, vključuje pa pregled, postavljanje diagnoze s prognozo, izvajanje terapije in svetovanje.

Terapevtovo delo je osredotočeno na strukturo telesa (kosti, sklepi, mišice). Terapija je varna in naravna, zanjo je značilen skrben pristop k individualnim potrebam posamezne osebe v vseh fazah življenja od rojstva do starosti.

Pretežno nežne manipulativne tehnike se uporabljajo za odpravo neravnovesja, ki omogoča vnovično vzpostavitev harmonije v telesu pacienta. Manualna terapija gleda na telo celostno in holistično; ne zanima je samo prizadeti del telesa. Njen cilj je spodbujanje dolgoročnega zdravja.

Za manualno terapijo so značilne do podrobnosti dodelane ročne tehnike in definirana načela, na podlagi katerih deluje. Terapevtski pristop je celostni pristop, ki išče vzrok funkcionalne motnje, pri tem pa ne obravnava samo simptomov.

Zgodovina manualne terapije

Ročne (manualne) tehnike so najstarejše in najbolj priljubljene oblike terapij, ki so nastale v vseh tradicionalnih kulturah, predvsem na vzhodu (Indija, Kitajska, Egipt).

Manualna terapija in fizioterapija

Fizioterapija zdravi lokalne težave oz. simptome ter obravnava bolnike, ki potrebujejo povečini rehabilitacijo. Manualna terapija pristopi k bolniku celostno.

Akademija za manualno terapijo
Ptujska ulica 19
1000 Ljubljana

Telefon: 01 / 54 63 201
GSM: 041 540 942
E-mail: info@manualnaterapija.si
FB: manualnaterapija